Celulita
Celulita este inamicul declarat al unui numar mare de femei, multe dintre acestea luptand zilnic impotriva acestei probleme ce creeaza un aspect neplacut chiar si la doamnele ce incearca sa se mentina in forma. Magazinele sunt pline de remedii pentru celulita, dintre care foarte multe intarzie sa dea rezultate. Motivul este o intelegere gresita a ceea ce inseamna celulita si cum se formeaza aceasta.
Pentru a o putea trata eficient si a scapa definitiv de vergeturi sau aspectul de coaja de portocala, trebuie mai intai sa intelegem cu ce ne confruntam.
Ce este celulita?
Celulita apare in momentul in care se strang depozite de grasime sub piele, dandu-i un aspect denivelat. Aceasta apare cel mai adesea la femeile de peste 20 de ani, in zona feselor si a coapselor. Cunoscuta sub diverse alte denumiri medicale (printre care si sindromul cojii de portocala), aceasta este clasificata cel mai adesea folosind trei grade de severitate:
Gradul 1: o celulita fara simptome clinice, dar care apare la o cercetare amanuntita cu microscopul in urma detectarii de schimbari la nivelul celulelor.
Gradul 2: o celulita care este evidenta doar pe pielea de culoare deschisa si cu o elasticitate scazuta.
Gradul 3: o celulita vizibila pe pielea care ia aspectul cojii de portocala.
Celulita nu este o problema strict feminina, insa se intalneste mai frecvent la femei datorita tendintei acestora de a avea mai mult tesut adipos. Desi problema este inofensiva din punct de vedere medical, in cazul femeilor poate duce la lipsa de incredere si chiar depresii usoare datorita aspectului neplacut pe care aceasta il da zonelor care atrag in general privirile.
Care sunt cauzele aparitiei celulitei?
Despre cauzele celulitei exista in momentul de fata doar teorii si speculatii. Cercetarile nu au ajuns inca in stadiul in care pot da un raspuns clar asupra motivului pentru care la unele femei dau rezultate cremele pentru celulita, la altele masajul anticelulitic, iar la altele niciuna din aceste metode.
Printre cauzele cele mai probabil vinovate de aparitia celulitei se numara:
Factori de natura hormonala. Multi cercetatori sunt de parere ca hormoni precum estrogenul, insulina si hormonii tirodieni au un rol activ in formarea depozitelor de grasime si apoi, implicit, a celulitei.
Factori genetici. S-a descoperit ca riscul formarii celulitei creste de la mama la fiica, iar acest lucru i-a determinat pe cercetatori sa ajunga la concluzia ca exista o gena care predispune la anumite caracteristici asociate cu formarea celulitei, caracterisitici care se refera la sex, rasa, metabolism si circulatia sanguina.
Factori de dieta si alimentatie. Pierderea in kilograme rezulta adesea si in ameliorarea simptomelor celulitei, in mod special in combinatii cu utilizarea altor remedii anticelulitice. Grasimea, carbohidratii sau sarea in exces, precum si lipsa fibrelor din alimentatie sporesc riscul aparitiei celulitei.
Stilul de viata. Fumatorii si persoanele sedentare sunt mult mai predispusi la aparitia celulitei decat personaele care nu fumeaza si fac exercitii in mod regulat.
Factorii enumerati sunt doar cativa din posibilele cauze ale acestei afectiuni. In unele tabere se sustine chiar faptul ca hainele nepotrivit de stramte ar putea contribui la inrautatirea problemei, limitand circulatia sanguina in zonele cu celulita.
Tratamentul celulitei
Exista un mare numar de remedii pentru celulita, de la cele mai ieftine de tipul cremelor anticelulitice, la cele mai scumpe care implica vizite la saloane de infrumusetare si proceduri ce utilizeaza tehnicile de ultima ora. Din pacate, nici o solutie nu functioneaza in mod identic pentru toata lumea, de aceea sfatul specialistilor este ca in lupta cu celulita sa se inceapa mai intai cu metodele cele mai simple si la indemana:
- dietele speciale ce incurajeaza pierderea in greutate
- exercitii fizice pentru tonifierie
- crema anticelulitica si antivergeturi
- masaj anticelulitc
Cei ce se numara printre acele exceptii ghinioniste la care aceste proceduri nu dau rezultate, tehnologia moderna ofera si proceduri complexe pentru tratarea celulitei:
- masaje pneumatice
- terapie termala
- ultrasunete
- terapie magnetica
- terapie radiala
- stimulare electrica
Lupta cu celulita poate deveni adesea epuizanta, insa rezultatele nu vor intarzia sa apara daca perseverenta si optimismul va invinge. La unele femei, o simpla crema pentru celulita da rezultate, la altele este nevoie de exercitii fizice si terapii de ultima ora, insa celulita nu mai este demult o problema cu care ar trebui sa ne resemnam sa traim toata viata.