Ceai Verde
Termenul de bautura miracol este folosit adesea intr-un mod superficial, pentru aproape orice bautura naturala. Daca o bautura merita cu adevarat acest titlu, atunci cu siguranta ar fi vorba de ceaiul verde. In primul rand, ceaiul verde se bea, in numeroase zone ale Asiei de mii de ani, iar in ziua de azi ramane preferatul unor natiuni precum cea japoneza, recunoscuta pentru speranta ridicata de viata si procentul scazut de boli grave precum cancerul.
Istoria ceaiului verde
Prima mentiune a acestei bauturi se gaseste in literatura chineza si este veche de peste 5000 de ani. Legenda spune ca un barbat pe nume Shien a descoperit funzele de ceai verde intr-o zi la camp si gustandu-l, s-a simtit brusc revigorat si a decis sa faca din acesta o bautura adaugand apa fierbinte. O alta legenda mentioneaza un imparat cu acelasi nume (Shen Nung) care a descoperit bautura de ceai verde cand o frunza de ceai verde a cazut in cana cu apa fierbinte pe care acesta o bea.
Indiferent care dintre aceste doua legende este reala sau daca vreuna din ele este cu adevarat modul in care ceaiul verde a fost descoperit, adevarul istoric ramane ca acesta a fost primul ceai consumat in China si zona de nord-est a Asiei, ceaiul negru si ceaiul Oolong aparand abia mai tarziu.
Prima mentiune clasica a ceaiului verde se regaseste intr-o carte datata in anul 900 si intitulata Cha Jing ( Ceaiuri clasice) care vorbeste pe larg despre ceaiurile consumate in acea perioada si proprietatile medicinale ale acestora. Din text descoperim ca inca din aceea perioada chinezii erau constienti de proprietatile curative ale ceaiului verde in domeniul sistemului nervos si al digestiei.
Abia mult mai tarziu s-a descoperit efectul acestei bauturi ca ceai antiadipos, fiind extrem de eficient in stimularea arderilor grasimilor.
In ziua de astazi, ceaiul verde este pe locul doi printre cele mai populare bauturi din lume, chiar mai cunoscut decat Pepsi sau Coca Cola si se foloseste atat pentru efectul energizant, cat si pentru proprietatile medicale si eficienta ca ceai de slabit.
Uimitoarele efecte ale consumului de ceai verde
Recunoscut in general ca ceai pentru slabit, ceai antiadipos si ceai cu efect energizant, ceaiul verde are chiar mai multe calitati curative decat se credea initial, lista sa de beneficii fiind printre cele mai impresionante ale oricarei bauturi naturale.
Preventia cancerului: EGCG este un compus al ceaiului verde care inhiba una dintre enzimele cu rol extrem de important in dezvoltarea celulelor cancerigene. Acest compus poate chiar distruge culturi intregi de celule canceroase fara a afecta in vreun fel tesuturile sanatoase. Conform studiilor efectuate pana in momentul actual, ceaiul verde are un rol important in reducerea riscului pentru numeroase tipuri de cancer.
Previne bolile de inima: Ceaiul verde descompune depunerile de pe peretii arterelor, impiedica formarea cheagurilor de sange, astfel ajutand la preventia diverselor boli de inima.
Lupta impotriva diabetului: Polifenolii si polizaharidele, substante ce se gasesc in ceaiul verde, sunt foarte eficiente la reducerea nivelului de zahar din sange, prevenind diabetul de tipul 1 si chiar ajutand la tratamentul acestuia la persoanele care sufera deja de aceasta afectiune.
Pierderea in greutate: cunoscut ca si ceaiuri de slabit si ceai verde antiadipos, calitatile lui sunt din ce in ce mai discutate in ultimul timp, iar acesta este tot mai des recomandat de nutritionisti pentru a sustine si ajuta in curele de slabire. Consumul regulat de ceai verde stimuleaza metabolismul si arderea grasimilor, fortand organismul sa arda calorii intr-un ritm mult mai alert.
Efect antibacterian si antiviral: Consumat zilnic, ceaiul verde imbunatateste problemele de piele si poate chiar reduce riscul aparitiei problemelor de dantura. Este cunoscut de asemenea pentru rolul sau antiseptic atunci cand este aplicat direct pe zona cu probleme.
Intareste memoria: O alta proprietate recunoscuta a ceaiului verde este efectul sau antioxidant, efect ce previne deteriorarea nervilor creierul si s-a dovedit eficient chiar si in tratamentul unor boli precum Azheimer sau Parkinson.
Indiferent daca ceaiul verde se consuma ca ceai de slabit sau pentru miraculoasele sale proprietati medicale, este foarte important ca acesta sa se consume doar sub forma de ceai facut in casa, de preferinta din frunze varsate si nu la plic. Toate aceste efecte benefice nu se aplica bauturilor din comert deja imbuteliate ce contin extract de ceai verde. Trebuie de asemenea evitat consumul in exces datorita cofeinei pe care o contine bautura, ceaiul verde putand avea ca efect secundar episoade de insomnie.